3. De ‘ouderwetse’ stemwijzer werkt niet

Waarom een vernieuwende stemhulp?

Het klinkt zo mooi: een stemwijzer maken om de kiezer te betrekken bij de politiek. Maar wat is de praktijk? De stemhulp wordt de weken voorafgaand aan de verkiezingen nauwelijks bezocht. Pas de laatste dagen is er een piek.

In bovenstaande grafiek ziet u de bezoekerscijfers van onze ‘ouderwetse’ stemwijzer bij de Statenverkiezingen. Onze site werd toen 342.486 keer bezocht, waarvan 91.854 keer op de dag voor en 79.690 keer op de dag van de verkiezingen. Bezoekers vullen de stemwijzer vlak voor de verkiezingen vlot in, kijken bij welke partij ze ‘horen’ en dat is het.

Bijna niemand leest de teksten

Partijen doen veel moeite om nuance aan te brengen, om hun standpunten in een stemwijzer toe te lichten. Uit de statistieken blijkt echter dat de kiezers zó weinig tijd op de site doorbrengen, dat ze onmogelijk kennis kunnen hebben genomen van alle standpunten.

De ‘ouderwetse’ stemhulp fungeert als een vlotte invuloefening, niet als informatiebron.

Natuurlijk, er zijn kiezers die in de weken voorafgaand aan de verkiezingen alles doorspitten, alles lezen. Maar dat zijn de mensen die tòch wel gaan stemmen, die tòch wel een bewuste keus maken. Het is niet de doelgroep waarvoor we een stemwijzer maken.

Een interactieve stemhulp

  1. MijnStemhulp
  2. Voorbeeld van onze stemhulp
  3. De ‘ouderwetse’ stemwijzer werkt niet
  4. Continue aandacht voor uw verkiezingen
  5. Wekelijkse nieuwsbrief
  6. Voor gemeenten èn voor lokale media
  7. Wat betekent het voor de politiek?
  8. Hoe berekent MijnStemhulp het stemadvies?
  9. Toch liever een ‘traditionele’ stemhulp?
  10. Interesse? Neem contact op met MijnStemhulp