7. Wat betekent het voor de politiek?

Bij de traditionele stemwijzers gaan de partijen rond de tafel zitten om stellingen te bedenken en te selecteren. Daarna gaan ze hun standpunten over die stellingen bepalen en deze worden in één keer verwerkt in de stemwijzer.

Bij onze manier van werken laten de partijen wekelijks weten wat ze van een stelling vinden. Dat doen ze door een cijfer te geven variërend van 0 (helemaal oneens) tot 10 (helemaal eens). Daarnaast maken ze een korte tekst met een toelichting op dat standpunt.

Wekelijkse aandacht

Partijen moeten dus wekelijks reageren op 1 stelling, in plaats van 1x reageren op 25 stellingen. Dat vergt wellicht iets meer tijd, maar daar staat tegenover dat er ook wekelijks aandacht is voor hun standpunten en voor de verkiezingen.

Daarnaast leveren de partijen een ‘algemene’ tekst aan, die de kiezers zien als ze de stemwijzer volledig hebben ingevuld. In deze slottekst schrijven ze naar eigen inzicht iets over hun partij en hun verkiezingsprogramma.

Hoe lang zijn de teksten?

De opdrachtgever (gemeente, lokale krant) geeft aan hoe lang de teksten mogen zijn, die door de politieke partijen aangeleverd worden.

De ervaring is dat lange teksten nauwelijks gelezen worden. Ons advies:bij elke stelling een tekst van maximaal 250 lettertekens (inclusief spaties). En de slottekst niet langer dan 800 lettertekens.

De teksten zoals ze door de politieke partijen worden aangeleverd, worden letterlijk overgenomen. Wel kan het zijn dat MijnStemhulp.nl de partijen suggesties doet: tekstueel of grammaticaal. De praktijk leert dat deze adviezen worden gewaardeerd. Maar het is aan henzelf of ze er iets mee doen.

Wie kiest de stellingen?

Als we een interactieve stemwijzer willen maken, verliezen de partijen de controle over de keuze van stellingen. De kiezers dragen stellingen aan en ‘iemand’ maakt daaruit wekelijks een keuze.

De opdrachtgever (gemeente, lokale krant) mag zelf bepalen wie de stelling uitkiest. Dat kan een communicatiemedewerker of griffier van de gemeente zijn, een verslaggever van de krant òf u laat het over aan MijnStemhulp.nl.